maanantai 10. joulukuuta 2012

Jouluiset vaniljapullat

Joulun leivontatalkoot aloitettiin mummulassa, jonne menin tekemään ison satsin pullaa. Litran taikinasta toki riittää pakkaseen vierasvaraa pitkälle kevääseen. Pullataikina tehtiin perusohjeella, mutta täytteeksi tuli vaniljainen kreemi, joka sopii hyvin joulun makuihin.




Tarvitset:

 

1 L maitoa
2pkt hiivaa (100g)
2 munaa
3dl sokeria
3tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
vehnäjauhoja (n.2kg)
350g voita


Täyte:

350g maitorahkaa
150g voita
3 munaa
1,5 dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2 ps vaniljakastikejauhetta (à 87g) esim. Ekström
80g mantelirouhetta

Voiteluun 2 munaa ja koristeeksi kanelia ja sokeria

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon munat, sokerit, suola ja kardemumma. Vaivaa taikinaan puolet jauhoista ja lisää pehmennetty voi. Jatka vaivaamista vähitellen ja laita jauhoja kunnes taikina irtoaa hieman käsistä ja reunoista. Anna kohota leivinliinan alla ainakin tunnin ajan.

Valmista kohoamisen aikana täyte. Sekoita maitorahkaan pehmennetty voi ja munat. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää myös vaniljakastikejauhe ja mantelirouhe. Sekoittele tasaiseksi massaksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina 8 osaan ja kauli jokainen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pari kauhallista täytettä tasaisesti levylle ja rullaa taikina pitkän sivun suuntaisesti rullalle. Painele taitekohta sormilla kiinni ja leikkaa rullasta noin 3cm levyisiä paloja. Nostele palat lappeeltaan leivinpaperille ja painele vielä käsin rullia littanaksi. Anna kohota leivinpaperin alla parikymmentä minuuttia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle kanelia ja sokeira. Paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuutin ajan tai kunnes pullat saavat kauniin rusketuksen.

Valmistusaika: 3h
Pullien hinta:
n. 10€



2 kommenttia:

  1. Mun vatsa on tällä hetkellä ähkyssä joulutortuista, mutta kyllä vaan pullat näyttävät hyviltä! :)

    VastaaPoista
  2. On kyl melkosen haastavaa, ku kaikkia ruokia ja herkkuja on niin paljon jo kauan ennen varsinaisia joulupäiviä. :D

    VastaaPoista